UITSTAP: LLOYDKWARTIER

Het Lloydkwartier is een nieuwe wijk die momenteel wordt gebouwd in het oude havengebied van de deelgemeente Delfshaven in Rotterdam

Geschiedenis
Het havengebied van Lloydkwartier werd aangelegd rond 1900. In 1886 was de voormalige gemeente Delfshaven door Rotterdam geannexeerd. Hierna werden de Parkhaven, de Sint Jobshaven en de Schiehaven gegraven. Vanaf de Lloydpier vertrokken de passagiersschepen van de (Koninklijke) Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië.
Sinds de zestiger jaren nam de bedrijvigheid in het gebied af: veel bedrijven verplaatsten hun activiteiten naar de nieuwere havens in Rotterdam-Zuid. In 1970 vertrok als een van de laatste grote overslagbedrijven de maatschappij van Müller & Co's Stuwadoors van de Müllerpier.
Nu en later
Veel van de oude bedrijfsgebouwen zijn gehandhaafd en geven de wijk een eigen karakter. In de eindsituatie die in 2014 bereikt moet worden zal de wijk 1750 woningen en 65.000 m2 bedrijfsruimte hebben.
In het Lloydkwartier is ook Scheepswerf De Delft gevestigd (Schiehaven 15). Op deze werf wordt Linieschip 'De Delft' uit 1783 herbouwd. De werf is toegankelijk voor publiek.

website Lloydkwartier